U ovom clanku otkrit cemo vam savjete kako da smanjite prisutnost krpelja u dvoristu,zbog toga sto su krpelji jako opasni i prenosnici mnogih bolesti.

Prvo, redovno košenje trave i održavanje ukrasnog grmlja nisko je ključno jer krpelji preferiraju visoku travu i gušće grmlje. Time se smanjuje njihovo stanište, što ih čini manje prisutnima.

Sakupljanje otpalog lišća i pokošene trave je važno jer su to mjesta gdje krpelji mogu sakriti i razmnožavati se. Otpadni materijal treba pravilno odložiti kako bi se spriječilo njihovo daljnje razmnožavanje.

U nekim slučajevima, korištenje hemijskih repelenata duž ivica dvorišta može dodatno pomoći u odbijanju krpelja.

Drugo, postavljanje materijala poput drveta i šljunka ispod prostora za sjedenje je efikasan način da se smanji prisustvo krpelja. Ticks izbjegavaju suha i sunčana mjesta, pa postavljanje sjedećih mjesta na takvim područjima otežava njihovo stanište.

Važno je izbjegavati postavljanje sjedećih mjesta blizu gustog rastinja ili zidova obraslih zelenilom, gdje su krpelji često prisutni.

Treće, postavljanje “granice” od materijala poput iverja, peska, piljevine ili lomljenog kamena duž rubova dvorišta sprječava ulazak krpelja u dvorište. Ti materijali otežavaju krpeljima da se probiju u dvorište, posebno ako je ono blizu prirodnih područja kao što su šume.

Četvrto, sadnja biljaka poput žalfije, lavande ili grma američke borovnice može dodatno smanjiti prisustvo krpelja u dvorištu. Ove biljke nisu privlačne za krpelje, pa ih možete koristiti kao prirodni repelent oko prostora za sjedenje u vrtu.

Konačno, pažljivo nadgledanje kućnih ljubimaca je bitno jer su oni često meta krpelja. Redovno pregledavanje njihove dlake i uklanjanje krpelja može spriječiti unošenje u kuću i smanjiti rizik od ujeda.

Dodatno, gradnja štale za krave i koze što dalje od kuće može dodatno smanjiti prisustvo krpelja u dvorištu, sprječavajući njihov ulazak u kuću.

Osim navedenih strategija, važno je redovito čišćenje okoline dvorišta kako bi se uklonili potencijalni skrovišta za krpelje. To uključuje uklanjanje otpadaka, starih dasaka ili gomila lišća koje krpelji mogu koristiti kao skloništa.

Dobro je provjetravati prostor oko dvorišta kako bi se smanjila vlažnost, jer krpelji preferiraju vlažna okruženja. Otvorena i sunčana područja manje su privlačna za njih.

Također, treba izbjegavati gomilanje drveta ili drugih materijala u blizini kuće, jer krpelji često nastanjuju takva skloništa.

Redovito provjeravanje tijela nakon boravka u prirodi važno je za otkrivanje i uklanjanje krpelja prije nego što se uspiju zakopati u kožu i pričiniti štetu.

Postavljanje fizičkih barijera poput ograde oko dvorišta može dodatno smanjiti dolazak krpelja s obližnjih područja.

Također, informiranje sebe i obitelji o sigurnosnim mjerama koje treba poduzeti kako bi se izbjegli krpelji ključno je za očuvanje zdravlja i uživanje u vrtu i okolini.

Na kraju, suradnja s lokalnim vlastima i zajednicom u provođenju programa kontrole populacije krpelja može dugoročno doprinijeti smanjenju njihove prisutnosti u okolini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here