Ljeto je mnogima omiljeno godišnje doba.
Ljeto je doba godine koje mnogi jedva čekaju zbog toplih dana i sunčanih sati, ali visoke temperature mogu predstavljati izazov za mnoge ljude, posebno za one koji imaju hronične zdravstvene probleme.
Doktor Nebojša Josipović iz Hitne pomoći delio je korisne savete kako lakše podneti vrućine i kako se nositi sa mogućim padom krvnog pritiska usled ekstremnih temperatura.

Visoke temperature imaju negativan uticaj na širok spektar hroničnih bolesti, naglasio je dr. Josipović u intervjuu za RTS.
On je istakao da je čest uzrok kolapsa tokom vrućih dana pad krvnog pritiska, što je posledica širenja krvnih sudova usled toplote.
To može dovesti do ozbiljnih problema, pa je važno znati kako reagovati.

Kada su u pitanju saveti za lakše podnošenje vrućina, doktor Josipović preporučuje nekoliko ključnih mera.
Prvo pravilo je izbegavanje izlazaka u najtoplijem delu dana, naročito između 12 i 17 sati, jer je tada rizik od pregrevanja i kolapsa najveći.
Posebno je važno da starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima budu oprezne u ovim vremenima.

U slučaju izlaska, preporučuje se nošenje vode kako bi se izbegla dehidratacija, kao i nošenje zaštitnog šešira ili kačketa radi zaštite od direktnog sunca. Za osobe koje osećaju simptome pada krvnog pritiska kao što su vrtoglavica ili slabost, savetuje se odmah sedenje ili ležanje kako bi se sprečio pad i moguće povrede.

 

Dr. Josipović ističe da je važno i preventivno delovati, te preporučuje redovno konzumiranje tečnosti i, ako je potrebno, uzimanje slanog rastvora koji pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita.
Takođe, naglašava se važnost izbegavanja direktnog izlaganja suncu u najtoplijem delu dana kao ključni faktor za očuvanje zdravlja tokom letnjih meseci.

Implementacija ovih saveta može značajno smanjiti rizik od komplikacija usled visokih temperatura i pomoći ljudima da aktivno uživaju u letnjim radostima bez zdravstvenih problema.
Kontinuirana edukacija i svest o potencijalnim rizicima mogu doprineti boljem opštem zdravlju populacije tokom leta.

U zaključku, doktor Josipović naglašava važnost prilagođavanja životnih navika i aktivnosti tokom leta kako bi se očuvalo zdravlje i izbegle neprijatnosti uzrokovane visokim temperaturama.
Ovi saveti su dragoceni za sve koji žele da bezbedno uživaju u letnjim mesecima, čuvajući svoje zdravlje kao prioritet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here