Nakon što je jaka kiša napokon okončala svoju vladavinu, ljeto je stiglo, donoseći sa sobom visoke temperature i nepodnošljivu vlagu. Dok je već rano jutro bilo obavijeno vrućinom i sparinom, meteorolozi su najavljivali još jedan pljusak za danas. Takve promjene vremena često donose nelagodu, posebno osobama s kroničnim zdravstvenim problemima. No, dok se vani peče od vrućine i oblači se što tanje moguće, jedna stvar koju nitko ne može podnijeti je osjećaj nadutosti.

Kod ovih problema, pravilna prehrana, dodaci prehrani i lijekovi često mogu pomoći, naravno, uz preporuku liječnika, ali ponekad se spas krije i u napicima.

Ako niste sigurni što uzrokuje vašu nadutost, britanska nutricionistica, dr. Pamela Mason, nudi razumijevanje i jednostavna rješenja.

Možda ste mislili da će vam pijenje hladne vode i čaja pomoći da se osjećate manje naduto, ali dr. Mason objašnjava da je situacija mnogo složenija.

„Prvo, toplota uzrokuje proširenje krvnih žila i kapilara, što dopušta tijelu zadržavanje više tekućine između organa i tkiva“, objašnjava ona.

“Drugo, postoje dokazi koji sugeriraju da vruće vrijeme mijenja sastav bakterija u crijevima, što može izazvati probavne smetnje. To može rezultirati proljevom ili zatvorom, što dodatno opterećuje crijeva”, dodaje ona.

Treće, toplinski valovi potiču nas da konzumiramo velike količine hladnih napitaka, što također može uzrokovati nadutost.

Dr. Mason ističe da nadutost u većini slučajeva nije opasna, ali može biti neugodna. Srećom, postoji jednostavan način za olakšanje ovog simptoma – “čudotvorni napitak”. Prema nutricionistima, to je čaj od crnog čaja s dodatkom đumbira. Ova mješavina je jeftina i izuzetno učinkovita.

Dr. Pamela objašnjava da flavonoidi u crnom čaju pomažu u smanjenju stvaranja plinova i upale crijeva. Oni reguliraju ravnotežu bakterija i mikroorganizama u tijelu, smanjujući broj štetnih bakterija (odgovornih za stvaranje plinova) i povećavajući broj zdravih bakterija i mikroorganizama.

„Čaj od đumbira također može pomoći u ublažavanju nadutosti regulirajući probavu“, dodaje ona.

Da biste pripremili ovaj čarobni napitak, jednostavno skuhajte svježi đumbir narezan na kriške i dodajte ga u prokuhanu vodu zajedno s vrećicom crnog čaja. Ostavite da odstoji desetak minuta prije nego što ga popijete, idealno dok je još vruć.

Također se preporučuje da svoju prehranu obogatite vlaknima i redovito vježbate. Jedite polako, temeljito žvačite hranu i izbjegavajte gutanje zraka. Dr. Mason savjetuje izbjegavanje gaziranih pića i pridržavanje vode i laganih čajeva kao prvog izbora pića.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here