Hladno vrijeme poreed prehlade i gripe donosi sa sobom i niz problema posebno za one koji već imaju problema sa zglobovima.
Anesteziolog dr Vladan Milošević ističe kako hladnoća ne samo da može izazvati bolove u zglobovima nego može i pogoršati već postojeće simptome kod pacijenata.

Prvo i osnovno pravilo kod suočavanja s bolom jeste da se obratite lekaru radi tačnog utvrđivanja uzroka boli.
Međutim, postoje i prirodna rešenja koja mogu pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima i mišićima.
Dr Milošević ističe nekoliko prirodnih supstanci kao što su kurkuma, nar, magnezijum, mirisna bosiljak, limun i maslinovo ulje, đumbir, eterična ulja kleke, karanfilića i eukaliptusa, koje imaju svojstva protiv upale i analgetička svojstva.
Ove supstance se često koriste za pravljenje masti koje se mogu nanositi direktno na bolna mesta, pružajući olakšanje.

Pored prirodnih rešenja, postoje i lekovi koji mogu pomoći u smanjenju upale i bolova.
Anesteziolozi su klasifikovali ove lekove u tri osnovne grupe: slabije lekove protiv bolova kao što su acetaminofen i ibuprofen, jaki analgetici poput nimoli i ketoprofen, te opioidni analgetici koji su dostupni samo na recept.
Važno je koristiti ove lekove samo prema preporuci lekara, jer nepravilna upotreba može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući ovisnost.

Osim toga, postoje i suplementi koji mogu pomoći u očuvanju zdravlja zglobova i mišića, kao što su vitamin D3, kalcijum, magnezijum, glukozamin i kolagen. Ovi suplementi igraju ključnu ulogu u izgradnji kostiju, mišića i tetiva, te ih treba uzimati pod nadzorom stručnjaka.

Uzimanje u obzir svih ovih faktora i pravilno korišćenje prirodnih rešenja, lekova i suplemenata može pomoći u efikasnom ublažavanju bolova u zglobovima i mišićima, omogućavajući pacijentima da se lakše nose sa izazovima koje donosi hladno vreme.
Važno je da se ovi koraci preduzmu uz savet lekara kako bi se postigao optimalan rezultat i očuvalo zdravlje.
Osim toga, važno je napomenuti da redovna fizička aktivnost može doprineti očuvanju zdravlja zglobova i mišića.
Blage vežbe istezanja i jačanja mogu poboljšati fleksibilnost i stabilnost zglobova, smanjiti ukočenost i povećati opseg pokreta.
Takođe, pravilna ishrana bogata antiinflamatornim namirnicama poput voća, povrća, orašastih plodova i ribe bogate omega-3 masnim kiselinama može imati pozitivan uticaj na smanjenje upale i bolova u zglobovima.
Integracija ovih zdravih navika u svakodnevni život može biti ključna u održavanju optimalnog zdravlja zglobova i mišića tokom hladnih meseci i uopšte.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here