Sarkopenija je medicinski termin pod kojim se smatra progresivni gubitak mišićne mase, snage i funkcionalnosti.
Sarkopenija se obično povezuje sa starenjem, ali može utjecati i na mlađe ljude, posebno ako imaju neaktivni način života ili nedovoljan unos proteina u prehrani.
Sarkopenija ima ozbiljan utjecaj na svakodnevni život, jer smanjuje pokretljivost, izdržljivost i otpornost na umor, što može otežati obavljanje uobičajenih aktivnosti poput penjanja stepenicama ili podizanja predmeta.


Kada je riječ o sarkopeniji, njezini uzroci su raznoliki, ali zajednički im je negativan utjecaj na naš mišićni sustav.
Starenje je jedan od ključnih faktora koji intenzivira gubitak mišićne mase, posebno nakon 50. godine života.
Nedostatak proteina u prehrani također doprinosi ovom stanju, ograničavajući našu sposobnost rasta i obnove mišića.
Fizički neaktivni način života također igra ulogu u slabljenju mišića, dok kronične bolesti poput dijabetesa ili reumatoidnog artritisa dodatno pogoršavaju situaciju.

Simptomi sarkopenije su jasno izraženi, od mišićne slabosti do smanjene fizičke izdržljivosti, što može ozbiljno otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su penjanje stepenicama ili podizanje predmeta.
Dodatno, postupni gubitak mišićne mase i snage, povećani umor te ograničena pokretljivost i fleksibilnost dodatno otežavaju život.

Liječenje sarkopenije zahtijeva sveobuhvatan pristup.
Redovite vježbe snage su ključne za usporavanje gubitka mišićne mase i povećanje snage i izdržljivosti.
Pravilna prehrana, bogata proteinima i suplementacija vitaminom D, također su od vitalnog značaja za zdravlje mišića i kostiju.
Fizioterapijske vježbe mogu biti od pomoći u jačanju mišića, poboljšanju pokretljivosti te ublažavanju boli povezane sa sarkopenijom.
U nekim slučajevima, farmakološke opcije mogu biti potrebne kako bi se povećala mišićna snaga ili smanjio mišićni gubitak, uz individualno prilagođene tretmane za svakog pojedinca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here