Poznata doktorica Nada Macura naglasava veliku vaznost pravilnog prilagodjavanja na visoke temperature.
Ona preporucuje da nosite laganu odjecu i konzumiranje obroka koji nemaju mnogo kalorija.

Posebno ističe mediteransku prehranu s posnim sirom, salatom i ribom kao optimalan izbor za takve uvjete. Važno je izbjegavati prekomjerno trošenje energije kako bi se spriječilo prekomjerno znojenje i potencijalne komplikacije poput poremećaja srčanog ritma.

Dr. Macura preporučuje da se izbjegava boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, od 10 do 17 sati, zbog visokih temperatura koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje, posebno kod osoba s kroničnim bolestima. Savjetuje se nošenje dugih rukava radi zaštite od sunčeve svjetlosti ako je izlazak nužan. Uz to, naglašava važnost hidratacije i redovitih pauza za radnike na otvorenom kako bi se spriječila toplinska opterećenja.

Upozorava i na povećanu potrebu za hitnom pomoći zbog visokih temperatura, što posebno utječe na osobe s kroničnim bolestima i one sklonije intoksikaciji. Preporučuje traženje hlada kao najbolje rješenje za one bez klima uređaja, osobito u ruralnim područjima gdje je zajedničko uživanje u rakiji uz kavu.

Konačno, ističe da osobe s viškom kilograma imaju veće izazove u podnošenju visokih temperatura te savjetuje prilagodbu životnih navika kako bi se smanjili rizici povezani s vrućinom.

Dr. Macura naglašava važnost redovitog praćenja vremenskih prognoza kako bi se pravovremeno reagiralo na ekstremne uvjete, poput naglog porasta temperature.

Prema njezinim preporukama, izbjegavanje napornih fizičkih aktivnosti tijekom vrućina ključno je za očuvanje zdravlja i prevenciju toplinskih udara.

Savjetuje se da starije osobe i djeca posebno budu oprezni tijekom vrućih dana te da ostanu u hladu i piju dovoljno tekućine.

Dr. Macura ističe da je potrebno pratiti znakove dehidracije kao što su suha usta, vrtoglavica ili smanjenje količine mokrenja te odmah reagirati na njih.

Preporučuje se da se u vrijeme visokih temperatura izbjegava konzumacija alkohola i kofeina, koji mogu dodatno opteretiti organizam i izazvati dehidraciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here