U jutarnjem programu doktorica Danijela Jevtić iz Hitne pomoći objašnjavala je metabolički sindrom, stavljajuci naglasak na to da su tri ključna simptoma dovoljna za zabrinutost. Metabolički sindrom obuhvata grupu metaboličkih poremećaja koji zajedno predstavljaju ozbiljnu opasnost po zdravlje, posebno po srce. Tri od pet simptoma povećavaju rizik od srčanog udara ili iznenadne srčane smrti. Simptomi uključuju visok krvni pritisak, povećanje obima struka kod oba pola, visok jutarnji nivo šećera u krvi, visoke vrednosti triglicerida i nizak HDL holesterol.

Dr. Jevtić ističe veliku vaznost merenja krvnog pritiska, sugerišući da frekvencija visokog pritiska može biti pokazatelj kardiovaskularnih problema, dok gojazni ljudi mogu imati problem sa disanjem. Takođe naglašava da merenje obima vrata može ukazati na opasnu vaskularnu bolest. Fizička neaktivnost se naziva modernom bolešću koja je postala značajan zdravstveni problem. Sva ova upozorenja pokazuju na važnost praćenja simptoma i pravovremene reakcije radi očuvanja zdravlja srca i celokupnog organizma.

Metabolički sindrom je kompleksno stanje koje zahteva sveobuhvatno praćenje i tretman radi sprečavanja ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Redovna kontrola krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i lipidnog profila važna je za rano otkrivanje i upravljanje ovim stanjem. Povećanje svesti o faktorima rizika i promovisanje zdravog načina života, uključujući redovnu fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, mogu biti ključni u borbi protiv metaboličkog sindroma. Osobe sa sumnjom na metabolički sindrom trebalo bi da potraže savet lekara radi procene rizika i prilagođenog plana lečenja. Edukacija o simptomima i prevenciji metaboličkog sindroma može doprineti smanjenju incidencije srčanih bolesti i poboljšanju kvaliteta života.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here