KUPINE: Vrlo dobar lijek za anemiju jer sadrze veliku kolicinu zeljeza!! – Ukusna Hrana

KUPINE: Vrlo dobar lijek za anemiju jer sadrze veliku kolicinu zeljeza!!

 

Kupine su vrlo zdravi i ljekoviti plodovi koje nam je priroda podarila a sadrze velike kolicine vitamina C,kalcijuma, kalijuma, fosfora, magnezija kao i iznimne količine vitamina B kompleksa a pored toga i jako su bitne zbog prisustva fenolane koji sprjecava oksidaciju loseg holesterola.

Zahvaljujuci veliko sadrzaju prehrambenih vlakana one smanjuju rizik od pojave dijabetesa,bolesti probavnog sistema i  smanjivanju suvisnih kilograma.

Sjemenke kupina, osim vlakana, sadrže i veliki nivo elegične kiseline. Taj jaki antioksidans bori se na različite načine protiv hroničnih bolesti.

Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego paradajz ili brokula što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans koji sadrže – elagitanin, kojeg nema skoro ni u jednoj drugoj namirnici, pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka.

Snažna ljubičasta boja kupina potječe od antocijana, koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sistema.